• Pod

happy-pregnant-woman-drinking-natural-water-after-working-out.jpg

Koliko vode treba da pijem u toku dana?

Optimalni minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1.8 do 2.5 l, a treba imati na umu da je poželjno piti više vode ukoliko vježbate i kada je toplo vrijeme, jer se više znojite, ali i kada boravite u toploj prostoriji u kojoj je suh zrak. Stoga ne zaboravite da uvijek nosite flašicu vode sa sobom gdje god da idete.

Ukoliko imate bilo kakav problem, sa bubrezima, povišenim pritiskom i slično, konsultujte se sa vašim doktorom, koji će vam preporučiti koliko bi trebalo da pijete vode s obzirom na vašu bolest.

Koliko često treba da pijem vodu?

Rasporedite unos tečnosti tokom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan
Najbolje bi bilo da rasporedite unos tečnosti tokom čitavog dana, umjesto da pijete velike količine nekoliko puta na dan. Orijentišite se prema broju obroka i uz svaki popijte čašu-dvije vode ili napunite preporučenu količinu u flašu, jer ćete tako najbolje kontrolisati koliko ste popili, ali vodite računa da po malo konzumirate u toku dana.

Ne čekajte da ožednite, pa da tek onda pijete vodu. Neke osobe ne osećaju žeđ, čak i kada su dehidrirali, dok je za druge to prvi znak blage dehidracije.

Da li smijem da pijem vodu i u toku noći?

Izbjegavajte da pijete vodu neposredno prije spavanja, jer ćete zbog toga često ustajati tokom noći. Odlazak u toalet tokom noći glavni je razlog problema sa spavanjem u toku trudnoće.

Ukoliko ste navikli da pijete vodu tokom noći, nije problem da to činite i dalje, samo nemojte pretjerivati. Dovoljna je jedna čaša u toku noći.

Da li sokovi, kafa i čajevi mogu da zamjene vodu?
U trudnoći najbolje je piti vodu i ništa ne može da je zamjeni, prvenstveno zbog toga što ne sadrži prazne kalorije, dok bi pića koja sadrže kofein (koji je diuretik) i šećer trebalo izbegavati.

Kontakt
Tilea d.o.o.
  • Gromiljak b.b. Kiseljak
  • info@tilea.ba
  • +387 30 872 336
© 2022 Copyright: TILEA d.o.o. Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.